Tekstschrijver of copywriter?

Tekstschrijver of Copywriter?

Wil jij weten of je een tekstschrijver of een copywriter nodig hebt? In beide gevallen krijg je te maken met iemand die gespecialiseerd is in schrijven. Dat deze termen vaak door elkaar gebruikt worden wil niet zeggen dat het synoniemen zijn. Maar er staat ook geen hek omheen, het zijn geen afgebakende terreinen. In deze blog leg ik uit wat de verschillen zijn en de overeenkomsten tussen beide.

Zelf ben ik sinds jaren schrijver van boeken en veelgelezen blogs. Met mijn passie voor taal en vreemde talen kwam ik heel organisch terecht in deze creatieve wereld van woorden. En eenmaal geproefd aan deze vorm van expressie smaakte dit naar meer.

Boeken en blogs, heerlijk om aan te werken. Maar er is meer in schrijversland. Ik ontdekte dat vele anderen – net als ik – ook bezig zijn met hun passie en voor marketing of webteksten zijn aangewezen op iemand die goed is met woorden.

En zo komen wij tot elkaar, in onze afzonderlijke passies.

Maar nu, welke keuze maak je?

 


De verschillen en overeenkomsten tussen een tekstschrijver en copywriter


Tekstschrijver

Wil jij met jouw teksten vooral lezers informeren of amuseren? Dan komt in eerste instantie een tekstschrijver in beeld. Vaak gaat het om langere teksten zoals journalistieke artikelen, teksten voor tijdschriften, nieuwsberichten, maar ook om websiteteksten en blogs.

Een goede tekstschrijver hecht aan taalkundige correctheid en zorgvuldigheid. Het juiste gebruik van spelling en grammatica zijn daarbij essentieel, maar niet de enige voorwaarden. Ook een goed overzicht van de gehele tekst, een prettige leesbaarheid en voorkóming van onnodige herhalingen horen bij een goede tekst. Maar… goed schrijven is niet enkel een optelsom van bovenstaande regels, het moet ook een beetje ín je zitten. Niet iedereen heeft een goed ontwikkeld taalgevoel en dat is helemaal prima. Ieder z’n ding en taal is, zeg maar, echt mijn ding.

Je kunt het vergelijken met het leren van een vreemde taal. Daarbij komt een goed woordenboek en grammaticakennis zeker van pas, maar het vormen van de juiste zinnen en tekst als geheel vraagt om meer. Taal is een levend iets, een compositie als het ware. Taal is nooit hetzelfde, maar vormt zich naar de persoon, de omstandigheden, plaats en tijd. En dit specifieke gevoel maakt het verschil tussen een gemiddelde en een goede tekstschrijver.

Copywriter

En dan komen we bij schrijfcollega copywriter. Waarin is deze gespecialiseerd? Uiteraard ook begiftigd met een goed gevoel voor taal, maar met een ander doel. En dat doel is vooral gericht op verkoop, oftewel marketing. Letterlijk kan dit gaan om een product of dienst, maar ook om een idee of overtuiging. Linksom of rechtsom moet een copywriter de lezer in beweging brengen in de richting van de aanbieder.

Vaak zijn de teksten van een copywriter een stuk korter dan van een tekstschrijver. Een pakkende kop boven een poster, een krachtig woord op een verpakking of een slogan voor een bedrijf zijn resultaten van copywriting. Afhankelijk van de plek waarop de potentiële klant moet worden aangesproken kan de tekst kort of iets langer zijn. Een abri-poster moet doorgaans in twee seconden binnenkomen en rekent niet met files of rode stoplichten.

Creativiteit en het vermogen om met woorden de juiste snaar te raken vormen de kracht van een copywriter. In tegenstelling tot een tekstschrijver is taalkundige correctheid ondergeschikt aan de stijl en de boodschap.

Grijze gebieden tussen tekstschrijver en copywriter

Zoals ik al aangaf zijn zowel een tekstschrijver als een copywriter creatief met woorden en worden daarvoor betaald. De verschillen heb ik hierboven summier beschreven. Beide expertises zijn zelden zwart-wit, maar vaak genuanceerd. De tussenliggende grijze gebieden kunnen door beide soorten schrijvers worden betreden. Legio tekstschrijvers doen aan ijzersterke copywriting en vele copywriters schrijven goede journalistieke teksten. Twee kanten van dezelfde medaille, zou je kunnen zeggen.

Het gaat dus om een accentverschil. Na mijn jarenlange ervaring in het schrijven van blogs en boeken verdiep ik me sinds een tijdje ook in copywriting en SEO-teksten. Je kunt bij mij terecht voor lange teksten, verhalen, artikelen, blogs en redactiewerk, maar ook voor SEO-copywriting.

De keuze voor een neutrale schrijfstijl is mogelijk, maar niet noodzakelijk. Een opdrachtgever kiest over het algemeen ook voor een bepaalde schrijver vanwege de tone-of-voice, oftewel de schrijfstijl. Vaak is daarbinnen nog voldoende ruimte voor persoonlijke elementen en voorkeuren. Los van de stijl van schrijven moet de tekst vooral het doel dienen.


Welke keuze is geschikt voor jou

Is het al een beetje duidelijk voor jou? Huur je een tekstschrijver in of kies je voor een copywriter? Normaalgesproken weet elke schrijver van zichzelf waarin hij of zij goed is. Een beetje vakvrouw of -man zal dit ook eerlijk zeggen. Tenslotte wil iedere schrijver een tevreden klant en goede ambassadeurs voor zijn of haar onderneming.

Maar volg ook je intuïtie en lees betrouwbare reviews. Ongeacht het doel van jouw teksten moet jij je goed voelen bij jouw keuze. Niet alleen de tekstkwaliteit maar ook het vertrouwen in de schrijver zelf zorgt voor een optimale samenwerking. Want dat is het óók. Jij levert de input, de schrijver de output en dat maakt het tot een coöperatief geheel. Het geheel is meer dan de som der delen, ook in dit verband.

Eenmaal een goede keuze gemaakt kun je een band opbouwen met elkaar. Doordat jouw tekstschrijver of copywriter je beter leert kennen kan hij of zij nog meer maatwerk leveren.

Niet alleen fijn voor de samenwerking, maar ook ter verhoging van je kwaliteit.

 

Twijfel je nog over jouw keuze? Zoek dan contact met mij. In een vrijblijvend gesprek kan ik aangeven welke opties het best passen bij jouw doelstelling.

Dit artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan