je dromen waarmaken

Je dromen waarmaken: 5 tips om je dromen te realiseren

Droom jij ook van iets wat onbereikbaar lijkt? Iets groots, iets magisch? En lijkt die droom te groot om er überhaupt aan te beginnen?

Een actueel voorbeeld van een grote dromer is Kasteelvrouwe Emmy, uit ‘Ik Vertrek’. Om als zestigjarige vrouw – van mijn leeftijd – een vervallen kasteeltje in de Franse Dordogne te kopen en vervolgens voor een deel alleen op te knappen moet je wel uit speciaal hout gesneden zijn. En veel kritiek pareren. Emmy’s droom drijft haar tot grote hoogte. Maar ook minder grote dromen kunnen nog lastig zijn om daadwerkelijk beet te pakken. Hoe zorg je ervoor dat jouw droom je niet ontglipt?

Van nature ben ook ik een dromer. Het verlangen naar romantiek en avontuur voel ik zolang ik me kan herinneren. Maar de werkelijkheid bood dit niet vanzelf, ik moest er naar op zoek. Mijn dagelijkse leven leek in de verste verte vaak niet op mijn droomleven. Ik creëerde zelf mijn momenten. Toen mijn leeftijd van veertig in zicht kwam trok ik de stoute schoenen aan. Hét moment om een langgekoesterde wens in vervulling te doen gaan, het lopen van de pelgrimage naar Santiago de Compostela.

Zou ik die voettocht van achthonderd kilometer vanuit Zuid-Frankrijk werkelijk kunnen maken, in mijn eentje? Meer redenen om het niet te doen dan wel, genoeg beren op de weg, ook naar Santiago de Compostela.

In onderstaande 5 tips neem ik je mee om je dromen waar te maken, met mijn eigen droom als voorbeeld

 


Je dromen waarmaken


Tip 1  Maak je droom concreet

Onderschat deze tip niet. Door je droom zo concreet mogelijk te maken wordt het voor jezelf eenvoudiger om uit te voeren. Denk na over wat je nodig hebt voor de verwerkelijking van jouw droomwens en wat je daarbij in de weg staat. Je kunt deze uitvoering in stukjes hakken.

Voor mijn Camino de Santiago

 • Voldoende tijd? Ik stapte naar mijn baas en vroeg om 5 weken onbetaald verlof.
 • Voldoende geld? Ik vroeg mijn verjaardagsgasten om sponsoring, bij wijze van cadeau.
 • Mijn fysieke conditie? Ik bouwde mijn wandelafstanden en -uren gestaag op, aan het einde mét volle bepakking.
 • Welke materialen? Vooral lichtgewicht spullen, snel uitwasbaar en droogbaar. Elke gram telt, dus selectief blijven en kijken naar wat écht nodig is.

Tip 2  Streef naar een flexibele mindset

Is je overtuiging dat je moet roeien met de riemen die je hebt? Starheid is de vijand van een flexibele mindset. Als jij gelooft in de groei van jouw kwaliteiten, vaardigheden en talenten dan komt je droom een stuk dichterbij.

Begin te geloven dat veel veranderbaar is. Jij kunt alles leren wat je nodig hebt om jouw droom waar te maken. Neem je overtuigingen eens kritisch onder de loep. Welke zijn echt van jou en waarin speelt je omgeving vooral een rol?

Voor mijn Camino de Santiago

 • Onveilig, zo’n voettocht als vrouw alleen? Alles wat ik hierover las bevestigde het tegendeel.  Zelfs de meest veilige route ter wereld met veel behulpzaamheid van bewoners.
 • Eenzaam? Het boeiende is juist dat de meeste pelgrims deze route alleen lopen en elkaar gemakkelijk aanspreken. Een internationaal gebeuren. Je ontmoet mensen en trekt vervolgens steeds je eigen plan, zonder rekening te moeten houden met een metgezel. Als dat geen vrijheid is!
 • Ik las over de vele confrontaties met wilde honden. En als ik ergens bang voor ben… ‘Dat wordt dan mijn grootste uitdaging’ dacht ik bij mezelf.
 • Te jong voor een pelgrimage? Nee hoor, dit kan op elke leeftijd. Ik had een emotionele aanleiding, was kinderloos gebleven en wilde daaraan een ritueel koppelen, de Camino. Geen moeder geworden en plotseling overleed in die tijd mijn moeder te vroeg in haar leven. Ik droeg de pelgrimage op aan haar.

Ga achter je droom aan en laat je niet bang maken door anderen

die zeggen dat het je toch nooit zal lukken.

 

Tip 3  Stap uit je comfortzone

 

Ben jij bang om buiten de lijntjes te kleuren of uit je comfortzone te stappen? Begin met kleine stapjes, doe wat je nooit eerder gedaan hebt. Logisch dat dit spanning bij je oproept, maar juist buiten je comfortzone liggen de grootste kansen voor het waarmaken van je droom.

Voor mijn Camino de Santiago

 • Ik wandelde veel alleen, soms met anderen. Tussendoor streek ik altijd neer op een gezellig terras. Zielig? Wat anderen daarvan vonden was al jaren geen punt van aandacht mee voor mij. Ik genoot er vooral van. Zeker als je met een schrift op pad bent is dat een mooie gelegenheid om ervaringen neer te schrijven.
 • Eerder in mijn leven zocht ik al vele grenzen buiten mijn comfortzone op, vooral om mentaal sterker te worden. Ik ging rotsklimmen, heb zelfs een paar parachutesprongen gemaakt en verbleef tussen vreemden in een kibboets in Israël.
 • Die stappen buiten mijn comfortzone hebben mij veel gebracht. Zelfvertrouwen, levensvreugde, relativering en interessante ontmoetingen.

 

Tip 4  Je droom visualiseren

Door beelden op te roepen van jezelf terwijl je je droom realiseert gaat deze echt voor je leven. Zoek foto’s en verhalen op internet of in boeken, dit zorgt voor bepaalde emoties. Het maakt je droom tastbaar en daarom haalbaar.

Voor mijn Camino de Santiago

 • Ik las boeken van ervaringsdeskundigen Paulo Coelho en Shirley Maclaine. Ware inspiratiebronnen én voorbeelden die aantoonden dat mijn idee geen domme inval was, maar juist een groots plan waar ik de rest van mijn leven blij om zou blijven.
 • Ik zag mezelf lopend met een rugzak door de Spaanse wijngaarden en voelde een intens geluk.
 • Ik dacht aan de enorme vrijheid, op afstand van mijn dagelijkse leven. Alleen de basale zorgen om mijn lichaam, maaltijden en een slaapplek zouden me bezighouden tijdens de Camino. Dat voelde als rijkdom.

 

Tip 5  Tegenslagen zijn leermomenten

Wat als… ?? Die vraag komt gegarandeerd bij je op in je plannen bij het realiseren van je droom. En anders helpen anderen je daar wel aan herinneren. Nogmaals, genoeg beren op de weg en altijd meer redenen om iets niet dan wel te doen. Juist die éne reden om het wel te doen maakt jouw droom de moeite waard.

Voor mijn Camino de Santiago

 • Wat als ik een blessure krijg? Dan wacht ik rustig af en stel ik mijn plannen bij. Daarbij ga ik uit van hulp door anderen.
 • Wat als ik verdwaal in een verlaten gebied? Geen paniek, de route is perfect gemarkeerd en het lichtgewicht boekje – mijn Pelgrimsbijbel – geeft alles aan wat je nodig hebt. En mocht het toch misgaan dan vertrouw ik op de Heilige Jacobus, patroonheilige van de Camino de Santiago.
 • Wat als blijkt dat ik het niet aankan, gezichtsverlies? Dat kan allemaal gebeuren en is een oefening in acceptatie. Ook hier de uitdaging om de mening van anderen naast je neer te leggen en een nieuw plan te maken. Mogelijk ook confrontaties met mezelf, maar dat zou ik dan wel zien.

 

Je dromen waarmaken

 

Ik voltooide de Camino in 31 loopdagen van gemiddeld 25 kilometer. Die wilde honden bleken trouwens zeer tam te zijn. Ondanks de tragische aanleiding was het een van de mooiste periodes in mijn leven. Het bleek zelfs de opmaat naar realisatie van meer dromen.

Ik publiceerde mijn Camino-dagboek, wat enthousiast ontvangen werd. Daarmee kwam ook mijn droom om ooit een boek te schrijven dichterbij. Inmiddels heb ik daarna drie boeken gepubliceerd, schrijf vele blogs en andere webteksten.

Een andere droom, alleen rondreizen door India en Nepal, heb ik waargemaakt in de winter van 2015-2016. Het vervolg, jaarlijkse terugkeer voor vrijwilligerswerk in Nepal, is bekend bij de meeste lezers.

Wil jij je dromen waarmaken? Voor jezelf beginnen, je bedrijf uitbreiden, een marathon lopen, coach worden of een wereldreis maken?

 

Mijn dromen hebben mijn leven enorm verrijkt. Ik ben nog lang niet uitgedroomd.

En jij?

 

Dit artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan