Fietsen naar Nepal voor het goede doel

Fietsen naar Nepal voor het goede doel

Sinds een aantal jaren reis ik jaarlijks naar Bardia, Nepal. Mijn leven als digital nomad kwam hiermee van de grond. Een prachtige droom die ik kon realiseren, zelfs na mijn vijftigste. Mijn jaarlijkse reizen naar Nepal voorzie ik regelmatig van een update, ook vanuit Nederland. Zo hoop ik al mijn lezers te bereiken over de stand van zaken. Mijn werkzaamheden op de school in Bardia, maar ook andere avonturen die ik in de afgelopen 7,5 jaar mocht beleven, worden nog steeds op de voet gevolgd. Bij voorkeur reis ik solo, waarbij ik voldoende mate van vrijheid geniet. Maar het is ook heerlijk om met open armen door Nepalese vrienden te worden verwelkomd. En toen hoorde ik van een geweldig plan. Fietsen naar Nepal voor het goede doel.

Zie mijn reisblogs: Miekesimonswaarbenjij.nu

Fietsen naar Nepal voor het goede doel

Verbinding maken

Het wordt weer langzaam tijd voor een update. Deze keer is de aanleiding een heel bijzondere. Vanochtend ontving ik een berichtje van Jacqui Holth over een Nederlandse fietser, die morgen vanuit Lutjebroek van start gaat met als eindbestemming Bardia! Hier moest ik even van bijkomen. Marc Kuijn luidt zijn naam.

Tienduizend kilometer met volle bepakking, fietsend door vele landen en onbekende gebieden. Zulke tochten imponeren mij al mijn hele leven, en zeker als dit gekoppeld is aan een goed doel. In dit geval aan Bright Futures of Bardia, de Australische/internationale organisatie waarover ik al vaker geschreven heb. Zij bereiken in korte tijd heel veel voor de gemeenschap van Bardia.

En nu dit. Nederland, Nepal, lange soloreizen, fietsen, goede doelen. Ik heb de hoop laten varen ooit zelf nog zo’n tocht vol ontberingen te kunnen volbrengen, maar ben blij en dankbaar dat ik eerder keuzes heb gemaakt tot grote uitdagingen en niet heb gewacht totdat het te laat is.

Met vreugde kijk ik nu naar anderen die dit soort avonturen aangaan. Een prachtige verbinding met hoogtepunten uit mijn leven. Ik klim meteen weer in de pen om dit blijde bericht met jullie te delen, ik kan en wil niet anders.

 


Mijn reisplannen voor de komende periode


Hoe zit het nu met mijn plannen, vraagt menigeen zich mogelijk af? Wat betreft een reis naar Nepal, die staat gepland vanaf half oktober, nadat ik de hele maand september met Anton in Spanje heb doorgebracht. Vanwege de gestegen vliegtarieven kies ik opnieuw voor een enkeltje naar New Delhi, waar de Nederlandse Joos op dat moment bij vrienden zal verblijven en wij samen aansluitend doorvliegen naar Kathmandu.

Joos heeft 25 jaar lang in India gewoond, samen met haar man en drie kinderen. Zij maakt deel uit van mijn laatste boek over geëmigreerde vrouwen – een reis in de wereld van eenendertig vrouwen – en wil op basis van haar ervaring in India iets betekenen voor de school in Bardia. Als muzikaal geschoolde heeft zij op vele fronten creatieve activiteiten ontplooid voor kinderen in Bangalore en New Delhi. Nu zij terug is in Nederland en stukje bij beetje haar weg weer heeft gevonden kriebelt het toch steeds weer om dit stuk van haar leven niet helemaal overboord te gooien. En zo gebeurde het dat zij vroeg om twee weken te kunnen aansluiten in Bardia en wij samen vanuit Delhi via Kathmandu naar Bardia zullen afreizen. Vooraf bezoekt zij vrienden in India.

 

Reizen in vrijheid

Gezien enkele eerdere ervaringen kies ik niet meer voor een gezamenlijke reis, daarover wordt toch te licht gedacht. Aan beloftes alleen heb ik niet zoveel, dat is te vrijblijvend gebleken en kost energie die ik hard nodig heb. Ik trek mijn eigen plan en iemand mag daarbij aansluiten. Een goede middenweg, daar sta ik nog steeds voor open. Hoe lang ik daarna zelf in Nepal zal blijven hangt af van onbekende factoren. Dat is het mooie aan een enkele reis, ik kan inkorten of verlengen naar eigen inzicht.

 

Workation in Athene

Afgelopen maart was ik een week in Athene. Hoofddoel was een bezoekje aan mijn nichtje Frederiek – dochter van broer Anton en schoonzus Inez – die daar al enkele jaren woont met haar Griekse vriend Giorgos. Hun kleine appartement is niet geschikt voor extra gasten, dus ik koos voor een AirBnb in de buurt. Maar we hebben elkaar elke dag vele uren kunnen ontmoeten, beginnend vanaf een uitgebreide lunch. ’s Ochtends kon ik werken aan mijn schrijfproject, een mooie betaalde opdracht die is ontstaan vanuit mijn laatste boek. ’s Middags uitgebreid lunchen op pittoreske plekjes, op z’n Grieks, rustig aan dus. Vanaf de eerste dag was ik verliefd op dit aards paradijs.

Extra mooi was het toevallige bezoekje van Frederieks zus Noraly, mijn petekind, die samen met haar kersverse vriend  Daan ook een aantal dagen Athene bezocht. Heerlijk gezelschap, met vele boeiende gesprekken. Ik houd van deze verbinding met diverse generaties. Wat beweegt jonge mensen nu echt? Praten mét elkaar in plaats van over elkaar, daarmee komen zoveel nieuwe inzichten vrij. Nieuwe hoop en vertrouwen dat deze moeilijke tijden misschien toch weer kunnen keren.

Frederiek en Giorgos ontmoetten elkaar zeven jaar geleden op de Rietveld Academie in Amsterdam en leiden nu een leven als kunstenaar. Dat is meestal geen vetpot, maar wel een overtuigde keuze. Nu zit Frederiek voor een kunstproject een maand lang op IJsland, Giorgos voor twee maanden voor een langdurig project in Zweden. Griekse warmte ingeruild voor noordelijke frisheid, mét midzomernachten, dat wel. Hun appartementje staat dus leeg. Zij zouden graag zien dat dit bij hun afwezigheid regelmatig wordt bewoond door bekende mensen. Aan iemand als ik hoef je zoiets niet verder uit te leggen. En ook niet aan iemand als Sandra. Die verbinding was snel gemaakt.

 

Tweede workation in Athene

Nu ik al geruime tijd samenwerk met mijn vriendin Sandra, zij als webdesigner en ik als tekstschrijver/copywriter, is dit dé kans voor een zogenaamde workation. Werk gecombineerd met het genot van vakantie. Sandra is ook een gedreven reiziger en momenteel bezig met de groei van haar onderneming als webdesigner. Eerder kampeerden we al elke zomer een aantal dagen samen en combineerden sport, bourgondisch genieten en serieuze plannen met elkaar.

Over enkele dagen vertrekken we naar Athene om in het centraal gelegen appartement van Frederiek en Giorgos een week lang te werken en genieten van het goede leven. Een of twee beklimmingen van de Lykavitos staan op het programma. Vooral vóór zonsopkomst en na zonsondergang de moeite waard, omdat de zoete beloning van een compleet stadsvergezicht op je wacht, vanaf een bourgondisch terras.

 


Activiteiten voor het goede doel in Nepal


Koken voor Nepal

Na mijn terugkeer uit Athene zal ik vertrekken naar Drenthe, waar vrienden Willeke en Be mij hebben uitgenodigd voor het Globetrottersweekend. Willeke heeft diverse kookcursussen gevolgd in India en bij Sonja een online cursus Nepalees koken. Zij gaat tijdens dat weekend Nepalees koken voor al die globetrotters, met de opbrengsten voor Bardia. Ik zal daarbij een presentatie geven over mijn ervaringen daar, misschien wel in sari. Hoe dan ook, een prachtige verbinding. Willeke en Be zijn jarenlang wereldfietsers geweest en ik mag in juni een donatie in ontvangst nemen via hen, voor Bardia.

 
Fietsen voor Nepal voor het goede doel in Nepal

Op dat moment is fietser Marc Kuijn al enkele weken onderweg, maar nog vele maanden verwijderd van zijn eindbestemming Bardia. Ook een jong persoon met prachtige idealen. Als ik in oktober in Bardia arriveer zal hij nog elders in Azië rondfietsen, maar hem te kunnen volgen is al zo mooi.


Vlooienmarkt voor Nepal

Half augustus zal ik samen met vriendin Toos Olivers, ook verbonden aan Bardia, met veel gedoneerde spullen op de vlooienmarkt van Roosteren staan. Opbrengsten bestemd voor Bardia. Jullie zijn dus aardig bijgepraat over mijn plannen. Ik hoop velen weer te mogen trakteren op nieuwe avonturen en zal hierbij ook de website vermelden van Marc Kuijn.

Tot een volgende keer, vanuit…

 

De fietstocht van Marc en de fundraise kun je hier volgen.

Dit artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan