Jouw verhaal in een boek
Heb jij een uniek verhaal om te delen? Is je verhaal de moeite waard voor een boek? Misschien heb je daar al over nagedacht. Maar ja, je bent zelf niet zo’n schrijver, weinig tijd bovendien. In dat geval kun je denken aan een Ghostwriter. Iemand die namens jou teksten schrijft met jouw naam op de cover.
Ieder mens heeft een verhaal. Gedurende ons leven, lang of kort, maken we allemaal dingen mee. Gebeurtenissen die ons vormen tot wie we worden. Ik geloof dat we op aarde komen met een karakter, geen onbeschreven blad zijn. Vervolgens bepalen allerlei elementen hoe ons leven verder verloopt. Interacties tussen onze natuurlijke aard, onze omgeving en ervaringen. Of je nu gelooft in toeval of in lotsbeschikking, tijdens mensenlevens gebeuren er positieve en negatieve dingen die het verhaal van ons leven vormgeven.
Doorgeven van ervaringen en verhalen
Mensen leren van elkaar door ervaringen door te geven. In de meeste gevallen loopt dit via dagelijkse gesprekken, briefwisseling of digitaal contact. Digitalisering heeft er mede voor gezorgd dat steeds meer mensen via sociale media hun ervaringen en/of visies met anderen, zelfs onbekenden, zijn gaan delen.
Mijn voorkeur om een verhaal te delen gaat nog steeds uit naar een boek. Niet dat ik tégen de digitale varianten ben, maar voor mij leest papier stukken prettiger dan een scherm. Rustiger vooral, met minder afleiding door andere schermen of verleidingen. Al heeft ieder mens een verhaal, niet iedereen wil dit delen met de buitenwereld. Ook niet iedereen beschikt over schrijftalent. Maar wil jij je verhaal wél delen en ben je zelf niet zo’n schrijver, dan is er de mogelijkheid om jouw verhaal te láten schrijven.
Ghostwriting
Misschien denk jij erover je verhaal niet alleen te delen via sociale media, maar is het de moeite waard om uitgebreid te worden naar een boek. ´Ik, een boek schrijven?´ vraag je je mogelijk af. Dat is toch echt een paar bruggen te ver. Boeken worden geschreven door schrijvers en vervolgens komen er nog vele stappen achteraan om het überhaupt te publiceren. Laat dat maar aan een ander over.
Precies, ook dat kun je aan een ander overlaten. Een Ghostwriter, zogezegd. Ooit van gehoord? Ik zal het uitleggen. Een Ghostwriter of spookschrijver is iemand die een boek schrijft waarvoor iemand anders de credits krijgt. Niet de naam van de schrijver, maar die van de opdrachtgever komt op de cover te staan. Hetzelfde geldt voor de auteursrechten. Na betaling aan de schrijver worden deze overgedragen aan de opdrachtgever.
Als het goed is blijft de Ghostwriter anoniem. Jouw naam op de cover staat er niet zomaar. Jij bent de verteller en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan je boek.
Waarom zou een Ghostwriter dit willen?
Op deze vraag kan ik alleen namens mezelf antwoorden: omdat ik een groot liefhebber ben van taal en schrijven. Bezig met een tekst ben ik in mijn creatieve element. Ik hou van het spelen met woorden en begrippen, van de taal die een verhaal krachtig en waarachtig neerzet. Daarin schuilt mijn passie.
Maar ik wil mijn schrijfsels ook delen, een soort urgentie om vanuit mijn ervaringen, gedachten en emoties iets toe te voegen aan het leven van anderen. Wie deze anderen zijn blijft vooralsnog onbekend, al heb ik over het algemeen wel een globaal idee van mijn lezers. Dit hangt samen met de thema´s waarover ik schrijf, merendeels over en voor vrouwen. Daarnaast schrijf ik al jaren reisblogs over mijn avonturen en werkzaamheden in Nepal. Ook deze worden goed gelezen, door een gemengd publiek. Dat is mooi en wil ik graag zo houden, maar het hoeft niet altijd onder mijn eigen naam.
Ook voor jou
Dit maakt dat ik ook voor en namens jou kan schrijven. Vele jaren ervaring in interviewen, zowel in mijn werk, psychologiestudie als verhalenbundels hebben ervoor gezorgd dat ik me goed kan verdiepen in het verhaal van een ander. Onbevooroordeeld, empathisch en met een goed luisterend oor groei ik stap voor stap in het verhaal dat jij wilt vertellen. Een proces waarin vertrouwen in elkaar een hoofdrol speelt. Deze basis is een voorwaarde om met elkaar aan de slag te gaan, waarna een persoonlijke band kan ontstaan die bijdraagt aan een optimaal resultaat. Jouw eigen boek.
Wie kiest voor een Ghostwriter?
Je ziet het niet aan de buitenkant, maar vele boeken – ook bestsellers – zijn geschreven door Ghostwriters. Vraag jij je af wie die mensen zijn die deze keuze maken? Hier volgt een lijstje met bekende voorbeelden.
Drukbezette ondernemers
Ondernemers hebben een verhaal en visie. Een boek voor hun bedrijf kan veel betekenen. Denk aan autoriteit, meer zichtbaarheid, meer klanten. Bij gebrek aan tijd en schrijfkwaliteiten is een Ghostwriter voor hen een ideaal alternatief.
Celebrity´s en andere publieke bekenden
Je kent ze wel, de boeken over bekende topsporters, politici of BN´ers, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Hun verhalen worden verslonden, maar zijn geschreven door iemand met verstand van schrijven.
Kennisprofessionals
Mensen met een maatschappelijk relevante boodschap, die hun waardevolle kennis willen delen. Zelf werken zij hard als wetenschapper, consultant etc., maar door het inhuren van een Ghostwriter groeit hun bereik. In toegankelijke taal komt hun kennis en boodschap in een boek bij een breder publiek terecht.
Dyslecten
Mensen met dyslexie hebben moeite met geschreven taal. Maar hun verhaal, visie of boodschap is vaak wel degelijk de moeite waard om te delen. Hun mogelijkheid tot een eigen boek ligt bij een Ghostwriter.
Mensen met een trauma of zeer persoonlijk verhaal
Wanneer mensen iets ingrijpends of traumatisch meemaken is het heel lastig om met wat afstand naar hun eigen verhaal te kijken. Wél kan het zo zijn dat zij dit met lotgenoten of andere betrokkenen willen delen. Ook in die situatie kan een Ghostwriter iets betekenen, met meer afstand tot het verhaal.
Heb jij een beter inzicht gekregen in het verschijnsel Ghostwriter? Overweeg je, nu of later, jouw unieke verhaal in een echt boek te laten verwerken? Zoek contact met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
In een van mijn volgende blogs meer over Ghostwriting.