BOEKEN VAN SIMONS WRITING

Vol verwachting

Vol verwachting

Verhalenbundel, non-fictie, door Mieke Simons, Vol verwachting, ‘in gesprek met kinderloze moeders’. Verhalen over ongewenst kinderloze vrouwen en zingeving. Uitgeverij Gianni, Maastricht, 2011.

Samenvatting

In dit boek geeft Mieke Simons aan de hand van haar eigen verhaal en dat van andere vrouwen inzicht in de gevoelens en dilemma’s rondom ongewenste kinderloosheid. Hoe geef je als vrouw je leven vorm en inhoud als een van je diepste wensen, moeder worden, nooit in vervulling gaat? Kun je ook “moeder” worden zonder kinderen te krijgen?

Dit boek wil stem geven aan het stille verdriet van al die vrouwen maar ook aan hun moed en wijsheid. In die zin is het boek ook een ode aan hen.

Lezen is dromen met je ogen open

Anissa Trisdianty

Lená en Julien 

Roman, fictie, door Mieke Simons. Lená en Julien, ‘ne me quitte pas’. Over een moeilijke jeugd en het verlies van een grote liefde. Uitgeverij Leon van Dorp, Heerlen, 2019.

Samenvatting

Léna groeit op in het katholieke Zuid-Limburg, waar ze als kind wordt buitengesloten en gepest. De Groningse Ada heeft een socialistische achtergrond. Zij brengt verandering in Léna’s leven en gedachtewereld en tussen de meisjes groeit een vriendschap voor het leven. Tijdens een sabbatical blikt Léna vanuit India terug op haar leven en vooral op die ene grote liefde, de Fransman Julien, met wie zij lang geleden haar eerste reis door India maakte. Met grote gevolgen.

In hoeverre is ons leven maakbaar of worden we vooral bepaald door het lot? Leidt een ongelukkige jeugd per definitie tot een moeilijk leven of kan het ook anders? En hoe belangrijk is de invloed van de juiste personen en omgeving daarin?

Lená en Julien
Een reis in de wereld van eenendertig vrouwen

Een reis in de wereld van eenendertig vrouwen 

Verhalenbundel, non-fictie, door Mieke Simons. Een reis in de wereld van eenendertig vrouwen. Over vrouwen en emigratie, vanuit of naar Nederland. Uitgeverij Pumbo, Zwaag, 2022.

Samenvatting

Dit boek neemt je mee op een reis over en in de wereld van eenendertig vrouwen. Aan de hand van hun emigratieverhalen wordt voelbaar wat het betekent om je heil in het buitenland te zoeken. Ontroerende verhalen van sterke én gevoelige vrouwen die datgene doen waar anderen wellicht van dromen, maar waarin ook duidelijk wordt dat het gras aan de overkant niet altijd groener is. Kun je ooit thuis zijn in een ander land? Met vallen en opstaan wordt een weg gezocht in een nieuwe cultuur, die ook een confrontatie met jezelf en eigen cultuur kan vormen. Daarnaast wordt Nederland een spiegel voorgehouden, zowel door vrouwen die Nederland tijdelijk of voorgoed verlaten hebben als degenen die vanuit een ander land naar hier geëmigreerd zijn.

Ik wens je een boeiende en inspirerende reis.