tijdsbesparende stappen bij redigeren

9 tijdbesparende stappen bij redigeren

Redigeren is meer dan een tekst controleren op spelling en grammatica. Een tekst moet in alle opzichten kloppen. Staar jij je regelmatig blind op je teksten en zie je onnodige fouten over het hoofd? Zonde van je tijd en energie. Lees de 9 tijdsbesparende stappen bij redigeren door en gebruik ze als handvat als je weer eens vastloopt in je eigen tekst.

Terwijl ik vaak genoeg gefrustreerd naar een tekst zat te staren hoopte ik steeds op kaboutertjes om de klus af te maken. Maar die kwamen nooit. Wat had ik toen graag geweten wat ik nu weet! Graag laat ik jou delen in mijn ervaringen met deze negen tijdbesparende stappen bij het redigeren van teksten.


De 9 tijdbesparende stappen bij redigeren


Je kunt ervoor kiezen om een taalprofessional in de arm te nemen, maar mogelijk redigeer jij je tekst gewoon zelf en kun je daarbij wat tips gebruiken. Of het nu gaat om een blog, een post op sociale media of andere tekst – als student, ondernemer of communicatiemedewerker – je begint altijd met het schrijven van een eerste versie, ons vroegere kladpapier. Zo zet je de grote lijnen uit en verzamel je een stuk tekst waarin je later kunt schrappen. Het spreekt vanzelf dat je gaat voor een optimale versie die goed afgewerkt en met een duidelijke boodschap de deur uit gaat. Bij voorkeur zonder taalfouten, met waardering voor de lezer.

Wanneer je onderstaande tijdbesparende stappen bij het redigeren doorloopt kun je met een gerust hart je tekst afronden en aanbieden. Zelf ga ik in mijn blogs en boeken als volgt te werk.

1.    Een goede opbouw

Zorg voor een goed scanbare tekst met een kop en een staart. In de inleiding geef je prijs waar je verhaal over gaat, bij voorkeur met een korte anekdote.

Het middengedeelte bevat tips, inzichten of ervaringen. Dit doe je door opsommingen, afgewisseld met lopende tekst. Zorg daarbij voor diversiteit in woorden, korte en lange zinnen.

Zie vorige blog: 10 tips die iedere blogger moet weten

Je eindigt met een conclusie of call-to-action in de staart van je tekst. Geef daarin de lezer iets mee om te onthouden, iets leerzaams of gewoon een gulle glimlach. Je kunt hierin ook verwijzen naar een product, een workshop of een boek.

2.    Afstand nemen van je tekst

Het klinkt misschien vreemd, maar schrijven en redigeren gaan niet goed samen. Schrijven is een creatief proces, redactie vergt concentratie. Terwijl jij in je creatieve flow zit moet je niet gelijktijdig als taalcoach bezig hoeven zijn.

Schrijf vooral op de momenten dat jij het meest creatief bent. Je kent jezelf inmiddels goed genoeg, de een is een ochtendmens en de ander is ´s avonds op zijn best. Klim juist dan in de pen of kruip achter je laptop.

Vervolgens laat je je taalcreatie een tijdje met rust, ga je iets anders doen. Zo krijgt je tekst tijd om te ´landen´ in je hoofd en al gaande ontdek je waar het anders moet. Zelf vind ik vaak mentale rust in wandelen, strijken of autorijden in mijn eentje. Beslist geen verloren tijd, maar een kans om je tekst te laten rijpen.


Via CreativiTijd en RijpingsTijd

naar KwaliTijd


Als je de volgende dag met een frisse blik je tekst opnieuw leest begin je met schrappen en aanvullen naar meer kwaliteit, met uiteindelijk de optimale tekstversie waar je helemaal tevreden over bent.

3.   Je tekst scannen

Voor online teksten geldt dat deze door lezers eerst gescand worden. Overzichtelijkheid is daarbij een must. Dit bereik je door een pakkende titel, dito inleiding, tussenkopjes, opsommingen en call-to-action. Toepasselijke quotes geven extra glans aan een tekst.

Maar bovenal moet snel helder zijn waar je tekst over gaat. Probeer je te verplaatsen in de onwetende en zoekende lezer of laat je verhaal door een ander lezen om te achterhalen of de bedoelde boodschap goed overkomt.

4.   Hardop voorlezen

Misschien ook even vreemd, maar toch goed om te doen: je tekst hardop lezen. Zo hoor je niet alleen hoe de zinnen klinken,  maar ook waar knelpunten zitten. Als jij over de woorden struikelt dan gebeurt dit ook bij de lezer. Aanpassen dus.

Al lezend laat je de gehele tekst tot je doordringen en intussen markeer je alvast zinnen die om aandacht vragen. Dit corrigeer je na afloop.

5.   Geen stappen overslaan

Voor jou als expert is wat je schrijft gesneden koek. Ga ook hierbij uit van de lezer voor wie de stof mogelijk nieuw is.

Het gaat vaker mis doordat onbewust stappen worden overgeslagen in een redenering. Wat voor jou als tekstredacteur een vanzelfsprekend verband vormt kan voor de lezer vragen oproepen, waarna deze mogelijk afhaakt. Voor de kracht en geloofwaardigheid van de boodschap is het noodzakelijk dat elke stap beschreven wordt.

6.   Feiten checken

Wil jij serieus genomen worden als tekstschrijver of redacteur, zorg er dan voor dat de door jou genoemde feiten kloppen. Factchecking wordt in Wikipedia omschreven als: nagaan of informatie van bijvoorbeeld politici en deskundigen correct en waarheidsgetrouw zijn. Geen fake news dus!

Je kunt bronnen vermelden door

  • een feit te noemen en de bron erachter te zetten, met een link tussen haakjes
  • een link in de tekst te plaatsen
  • een bronnenlijst onder het artikel te plaatsen

Maar…blogs zijn geen wetenschappelijke artikelen, dus geen APA-noteringen zoals bij scripties.

7.   Controleer alle links

Het kan iedereen overkomen, dat je bijvoorbeeld een nieuwsbrief verzendt en daarna een mailtje ontvangt dat de link niet klopt. Heel vervelend, want lezers melden dit niet altijd en haken dan voortijdig af, met alle gevolgen van dien.

Je kunt wel denken ‘ik stuur er gewoon een bericht achteraan met de juiste link’, maar voorkómen is beter dan genezen.

8.   Geen jargon

Als je niet schrijft voor ingewijden probeer dan zoveel mogelijk vakjargon te vermijden. Lukt dit in sommige gevallen echt niet, wees je daarvan bewust en leg de term uit aan de onwetende lezer.

9.   Een laatste controle

Je tekst staat als een huis, alle stappen zijn gezet, je bent helemaal tevreden. Loop met de spelling- en grammaticacontrole door je verhaal en lees daarna het geheel voor alle zekerheid nog eens met je eigen blote oog.

Zet een dikke punt achter je tekst en stuur deze de wereld in.

SUCCES!

Denk jij nu bij het lezen van deze blog ‘ik heb hulp nodig bij het laten controleren van teksten’, neem dan contact met mij op.

Dit artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan