Tips die iedere blogger moet weten

10 tips die iedere blogger moet weten

Wil jij iets vertellen over wat je bezighoudt, wat je boeit of kennis en ervaring delen? Dat kan heel goed online, door te bloggen. Iedereen kan dit, maar een succesvolle blog ontstaat niet vanzelf, daar moet je hard aan werken. Ik help je hierbij door onderstaande 10 tips die iedere blogger moet weten.

Maar eerst dit:

 


Waarom is bloggen belangrijk voor je bedrijf


Regelmatige publicatie van een blog is een effectieve manier voor online promotie van je bedrijf. Door te bloggen straal je autoriteit uit op je vakgebied en raken (potentiële) klanten eerder overtuigd om jouw producten of diensten af te nemen.

In je blogs ontdekken lezers wie jij bent, de persoon achter je bedrijf. Door de mogelijkheid voor lezers om te reageren kom je in een persoonlijke dialoog met je klant en creëer je betrokkenheid. Contact met je klant is waardevol, omdat je hierdoor niet alleen de haalbaarheid van je ideeën kunt testen maar ook de klant tot ambassadeur van je bedrijf kunt maken. Een bloggend bedrijf is menselijk, levendig en toegankelijk.

Bloggen zorgt daarnaast voor meer gericht verkeer op je website. Door nieuwe content in een blog scoor je beter bij Google, waardoor een betere Google ranking en meer bezoekers op je website.

 

Basisregels die iedere blogger moet weten

Dus wil jij starten met bloggen of ben je al een tijdje bezig, maar zoek je wat extra tips voor verbetering van je blogs? Ik help je graag met een aantal basisregels. Als je deze zoveel mogelijk volgt heb je een goede blog om te publiceren.

1. Schrijf (ongeveer) zoals je praat

De belangrijkste tip voor een blog: schrijf zoals je praat. Veel mensen hebben de neiging om andere woorden te gebruiken als ze hun mening of kennis op papier zetten, alsof geschreven tekst formeel of literair moet zijn. Fout. Tekst moet vooral begrijpelijk zijn en gericht op je doelgroep. Gebruik daarom de woorden en zinnen zoals jij normaalgesproken praat. Dit betekent niet dat je onverzorgd moet schrijven. Aandacht voor taalregels en structuur is wel van belang. Lees daarom beslist ook de onderstaande regels.

2. Verplaats je in de onwetende lezer

Een andere veelgemaakte fout door startende bloggers is dat de lezer te veel moet raden wat er wordt bedoeld. Er wordt dan bijvoorbeeld een oplossing voor een kwestie gegeven zonder eerst uit te leggen wat die kwestie is en waarom die zo problematisch is. Of er worden vaktermen gebruikt die alleen insiders begrijpen, het zogenaamde jargon.

Verplaats je in de onwetende lezer en vraag je voortdurend af of je duidelijk genoeg bent. Vakgenoten zullen je misschien wel begrijpen, maar je wilt meestal ook dat je blog door meer mensen wordt gelezen. Potentiële klanten bijvoorbeeld. Handig is om je blog aan een ander -onwetend – persoon te laten lezen voordat je hem publiceert. Onduidelijke verbanden of overdreven jargon zal er dan sneller worden uitgehaald.

Wat ook helpt is om zelf even afstand te nemen van je tekst door iets anders te gaan doen. Doe iets met je handen of ga lekker naar buiten om je hoofd leeg te maken zodat je met een frisse blik naar je blog kunt kijken. Dit geldt voor zowel de gehele tekst als bijvoorbeeld type- of taalfouten.

3. Schrijven is schrappen

Bijna elk schrijfadvies luidt: schrijf kort en bondig. Inderdaad, schrijven is schrappen, maar niet ten koste van de inhoud van je tekst. Schrap vooral overbodige woorden en onnodige herhalingen, zoek synoniemen voor betere leesbaarheid. Maar kijk altijd of je verhaal volledig blijft en verplaats je ook hierbij in de onwetende lezer. Dus, kort en bondig schrijven is goed, maar niet als doel op zichzelf.

Ook al klopt de inhoud van een tekst door steeds hetzelfde woord te gebruiken, mooi is het niet. Wil je de lezer blijven boeien dan is variatie in woord- en taalgebruik een voorwaarde. Er zijn vele woorden met synoniemen, maar ook kun je denken aan een andere omschrijving van hetzelfde woord of begrip. En niet onbelangrijk: ook Google houdt van synoniemen.

Voorbeelden:

NIET:    Vliegen is niet goed voor ons klimaat. Doordat te veel mensen de afgelopen jaren te veel zijn gaan vliegen is ons klimaat snel slechter geworden. Om te zorgen dat het klimaat niet verder achteruit gaat moeten we met z’n allen minder gaan vliegen.

WEL:    Vliegen is niet goed voor ons klimaat. Te veel mensen hebben de afgelopen tientallen jaren te vaak het vliegtuig genomen, ten koste van ons milieu. Om ervoor te zorgen dat de opwarming van onze aarde niet in hetzelfde tempo doorgaat is het hard nodig dat we vaker kiezen voor andere vormen van vervoer.

4. Gewoon beginnen

Schrijven is zitten blijven totdat het er staat (Kees van Kooten).

Om te kunnen schrappen moet er eerst iets op papier staan. Ik noem dit altijd ‘zorg dat je een stuk vlees hebt om in te snijden’. Ook al komt er nog niets behoorlijks uit je pen (of toetsenbord), beginnen is het halve werk. Ga ervoor zitten en start met schrijven. Daarna komen de ideeën gemakkelijker los en kun je verder met het verfijnen van je tekst.

5. Een goed ritme in zinnen

Varieer in zinsconstructies. Het gebruik van lange zinnen wordt vooral door taalpuristen afgeraden. ‘Voor betere leesbaarheid’, luidt hun argument. Zelf vind ik een teveel aan korte zinnen niet bepaald prettig leesbaar. Juist in de afwisseling tussen korte en lange zinnen zit het geheim van een goed ritme, een tekst die klinkt als een melodie.

6. Zuinig met uitroeptekens!

Een uitroepteken moet iets benadrukken. Plaats je dit te vaak in een tekst dan verliest het zijn kracht. Het komt daarbij ook schreeuwerig over. Beperk je daarom tot maximaal twee uitroeptekens in een blog en als het kan nog minder.

7. Voorkom taalfouten

Het lijkt een open deur, maar ik noem het hier toch. Een blog met taalfouten kan echt niet. Behalve dat je minder snel serieus wordt genomen door lezers en je (potentiële) klanten staat het heel slordig. Misschien merkt niet iedereen je taalfout op, maar neem dit onnodige risico niet. Het lijkt toch alsof je in een ongestreken hemd naar een sollicitatiegesprek gaat.

Liever voorkómen dan genezen. Elke tekstverwerker haalt de meeste fouten er meteen uit in de spellings- en grammaticacontrole. Daarnaast kun je voor goede taaladviezen ook terecht op de site van  Onzetaal Kijk bij twijfel altijd even naar de juistheid van je spelling en grammatica. Zie ook Taalloket | Genootschap Onze Taal.

8.   Een pakkende kop

De kop – ofwel de titel – van je blog is het eerste wat een lezer ziet, die moet dus pakkend zijn. En dat niet alleen, de kop moet ook iets prijsgeven over de inhoud van je tekst en de lezer niet misleiden. Hetzelfde geldt voor de inleiding, ook deze moet ervoor zorgen dat de lezer niet afhaakt. Vertel duidelijk waar je blog over gaat. Richt je op een probleem van de lezer of (potentiële) klant, waardoor deze zich kan herkennen en verder leest, in de hoop op relativering, begrip of een oplossing voor zijn probleem.

9.   Een overzichtelijke structuur

Een goede structuur maakt je blog beter leesbaar. Door de tekst op te delen in alinea’s met tussenkopjes geef je de lezer meer overzicht. Bovendien kan de inhoud al even gescand worden op onderdelen. Ook opsommingen zijn prettig tussen een stuk lopende tekst. Met voldoende witregels tussen de alinea’s en opsommingen komt het helemaal goed met de leesbaarheid van je blog.

10. Een goede staart

Door een blog abrupt te beëindigen kan de lezer onbevredigd achterblijven. Laat dit niet gebeuren. Een staart is minstens zo belangrijk als een kop. Door een mooie slotzin moet duidelijk blijken dat de blog ten einde is. Concreet kan dit een samenvattende zin zijn, een herhaling van de kernboodschap of een slotconclusie.

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of denk je na het lezen van deze blog ‘ ik besteed het schrijven van een blog’ liever uit? Neem dan contact met mij op.

Lees ook het verschil tussen een tekstschrijver en copywriter.

Dit artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan